Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÓDítsd meg a biteket. Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny.

2013.12.03

Iskolánk tanulója Sári Réka kiemelkedő sikert ért el a versenyen. 2550 tanulóból a 7-8. osztályos kategóriában 7. helyen végzett.          

Gratulálunk a szép teljesítményhez. Köszönjük a felkészítést Lesták Erzsébet tanárnőnek!

 

 

 

 

e-hod.jpg

 

Mi is az e-HÓD?

Bebras: Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny (International Contest on Informatics and Computer Fluency) - MINDENKINEK

HÓDítsd meg a biteket a BEBRAS-kezdeményezés magyar partnere. 
BEBRAS - litvánul hódot jelent. A résztvevő országok nyelvein: Bebras, Beaver, Beber, Bever, Bobr, Bobor, Bobřík, Kobras, Majava, Castoro, Castor, БоберA Bebras Dr. Valentina Dagiene litván professzor által életre keltett verseny, mely a nemzetközi Kenguruhoz hasonló célokkal rendelkezik, de nem a matematika, hanem az informatika területén. A verseny célja, hogy rövid, gyorsan (kb. 3 perc alatt) megérthető és megoldható feladatokkal megvalósítsa az alábbiakat:

  • felkeltse az érdeklődést az informatika iránt;
  • feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket;
  • megmutassa az informatika területének sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit.

 

További célok:

  • a megoldások öröme és sikerélménye nagyobb hangsúlyt kapjon, mint a versenyzés;
  • egy feladat sikeres megoldása vezessen sikerélményhez;
  • a sikerélményhez csak abban az esetben juthasson a versenyző, amennyiben semmilyen csalás, másolás, súgás nem történik;

 

A Bebras-országok minden évben közösen dolgoznak ki lehetséges és felhasználható feladatokat, melyek közül a legjobbak kötelezőek lesznek, a többi pedig szabadon választott, illetve az adott ország saját feladatokat is adhat a versenyzőknek.

A feladatokra minden ország adhat be javaslatokat, melyeket május környékén a Bebras workshop-on résztvevők választanak ki vagy dolgoznak át, ha kell. A kiválasztás során a legjobbnak ítélt feladatok, illetve azok kidolgozói jutalmat is kapnak.

A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, 18 feladat három nehézségi szinten: könnyű, közepes és nehéz.

Nevezni több életkor-kategóriában lehet.

  • 5. és 6. osztály, Benjamin
  • 7. és 8. osztály, Kadét
  • 9. és 10. osztály, Junior
  • 11. és 12. osztály, Senior.