Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÜLŐFÖLDEM TÁPIÓSÁG - Lakóhelyünk természeti és helytörténeti értékei

2013.10.02

2013. szeptember 25-26-27-én erdei iskolai programon vettek részt az 5. osztályosok.

 

Az erdei iskola

Mindenki nagyon izgatott volt szerdán reggel. Kíváncsiak voltunk, vajon hová megyünk, ki jön velünk, mi lesz, hogy lesz. Majd megjöttek a tanáraink és elmagyaráztak mindent. Kaptunk finom üdítőt, majd Némethné Buzás Ildikó tanárnő vezetésével elindultunk a kalandra.

Első utunk a Gólyahír tanösvényre vezetett. Megtudtuk, hogy hová építi a fészkét a gyurgyalag, milyen színekből áll a tollazata, mi a fő tápláléka. Majd ellátogattunk a Földvárba ahol néhény növényt hasonlítottunk össze. Ez nagyon tetszett. Ezen kívül a múltról is megtudtunk pár fontos dolgot. A következő utunk az Alsó-Tápió patakhoz vezetett, ahol horgásztunk kicsit.

A második napon a Zsiger-pusztánál és a Török hídnál voltunk. Itt szintén a múltba utazhattunk vissza. Majd ellátogattunk a Nőszirmok hazájába, a védett Dolláros rétre. Ámulatba ejtő volt a táj szépsége. Megtudtuk milyen nőszirmok lakják ezt a helyet, és milyen ragadozó madarak élnek itt. Ezután az Úri Halastóhoz vettük az irányt. Nagyon jól éreztük magunkat

Az utolsó napon Janosik Béláné Györgyi nénivel és persze Némethné Buzás Ildikó és Urbán Judit tanárnővel mentünk a Szirmay kastélyhoz és  ismét a múltban folytattuk a sétát. Megnéztük, hogy hányan kellünk, hogy körbe érjük a legnagyobb és egyben legöregebb fát. Majd elmentünk Papp Károly házához és az Ófaluba. Nagyon tetszett, sok érdekes dolgot megtudtunk. Majd a kovácsműhelybe értünk, ahol sok érdekességet láttunk és tudtunk meg a mesterségről. Végül a tápiósági népviseletet mutatták meg a Nyugdíjas klub tagjai. Romhányiné Margitka néni és Szajczné Piroska néni Petrát és Angélát be is öltöztették régi ruhákba, és a ruházatukat elemeztük.

Mindenkinek nagyon tetszett az erdei iskolai program. Gyakorlatilag az elmúlt pár napot a múltban élve töltöttük. Nagyon izgalmas volt, sok érdekességet tudtunk meg Tápióságról.

 

Írta: Mező Réka Vanda 5. osztályos tanuló

Képeink megtekinthetőek itt:

 

Erdei iskola 2013.09.25-26-27